AUGUSTUS

Een nieuw opslaggebouw, volledig bestemd voor de colli die anomalieën vertonen

Een nieuw opslaggebouw, volledig bestemd voor de colli die anomalieën vertonen

Op site BP 1 in Dessel wordt de bouw van een nieuw opslaggebouw voorbereid. Dat gebouw is bestemd om afvalcolli te isoleren die bewezen of vermoedelijke anomalieën vertonen. Elk collo zal individueel kunnen worden opgevolgd door middel van een automatisch toezichtsysteem.

NIRAS gaat ervan uit dat ongeveer 10000 colli geconditioneerd afval, die zich in haar opslagplaatsen in Dessel bevinden, aangetast zouden kunnen zijn door een gelachtige substantie als gevolg van een chemische reactie tussen de alkali en de silica die aanwezig zijn in de immobilisatiematrix. De meeste getroffen colli zijn vaten van 400 liter. Een minderheid daarvan zijn colli met een volume van 220, 600 en 1000 liter. 

NIRAS is van plan om vanaf 2020 een nieuwe opslaginstallatie op site BP1 in gebruikte nemen, namelijk gebouw 167. Deze installatie, die uitsluitend bestemd is voor de opslag van de colli met radioactief afval die  mogelijk getroffen zijn door het verschijnsel, werd ontworpen om elk collo individueel op te volgen. Zoals voor alle andere installaties van site BP1 in Dessel, is het Belgoprocess, de industriële dochteronderneming van NIRAS, die zal instaan voor de exploitatie en de getroffen colli uit de bestaande gebouwen zal halen om ze naar de nieuwe tijdelijke bestemming over te brengen. De colli zullen er blijven totdat een definitieve beheeroplossing wordt uitgevoerd.

Gebouw 167 zal over een zone beschikken voor de ontvangst en de controle van alle binnenkomende colli, alsook over een interventieruimte met apparatuur om de gel die op de colli is aangestroffen veilig te verwijderen. Er zullen twee opslagzones zijn: de eerste zone zal de 400-litercolli ontvangen, die in de meerderheid zijn, en de andere zone de colli van de andere formate. 

De manutentieoperaties zullen geautomatiseerd worden uitgevoerd. Tussen de stapels zullen gangen worden aangelegd om elk collo individueel in het oog te houden met camera's. De menselijke interventies in de opslagzones zullen dus tot een strikt minimum worden beperkt.